از این رو چندی است که بازار نرمافزارهای موبایل و فروشگاههای ارائهدهنده خدمات نرمافزاری تلفن همراه رونق چشمگیری گرفته است که در این زمینه کاربران ایرانی تلفن همراه نیز همگام با سایر کشورها از این نرمافزارها استقبال میکنند.
۱۰ درصد پهنای باند کل کشور در اختیار نرمافزارهای موبایل
بازار فروشگاههای ارائهدهنده خدمات نرمافزاری تلفن همراه در کشور به حدی پررونق است که براساس آخرین اعلام وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات نزدیک به ۱۰ درصد پهنای باند کل کشور را این فروشگاههای نرم افزاری به خود اختصاص داده اند.
هم اکنون فروشگاههای ارائهدهنده خدمات نرمافزاری برای کاربران ایرانی گوشیهای هوشمند در بخش سیستم عامل آندروید و هم در بخش سیستم عامل iOS شکل گرفته که به نوعی نیاز کاربران ایرانی را از اپ استورهای معروف جهانی همچون گوگل پلی و ای تیونز مرتفع ساخته است.
کافه بازار، سیبچه، کندو، مای کیت و پارس هاب از جمله این سایتها هستند که کاربران ایرانی میتوانند با مراجعه به آنها نه تنها نیازهای خود را برطرف سازند، بلکه با خرید برنامههایی که برنامهنویسان ایرانی نوشته و در این فروشگاهها قرار دادهاند به رشد این صنعت در کشور نیز کمک کنند.
میزان استقبال از این فروشگاهها به اندازهای است که چندی پیش یکی از مسئولان وزارت ارتباطات اعلام کرد که ۱۰ درصد پهنای باند کل کشور در اختیار این فروشگاههای نرمافزاری است.
سهم اپلیکیشنهای رایگان موبایل برای کاربران ایرانی
به گزارش مهر، استقبال کاربران گوشی های هوشمند موبایل در ایران از بازارچه سیستم عاملهای آندروئید و iOS نشان می دهد که اغلب این کاربران نرمافزارهای کاربردی رایگان شبکه های اجتماعی را دانلود کردهاند.
این کاربران استقبال زیادی از نرمافزارهای ویچت، وایبر، واتس آپ، تانگو و اینستاگرام که همگی رایگان هستند نشان دادهاند و به همین دلیل بارگذاری این برنامههای رایگان، حجم ترافیک بالایی از پهنای باند این سایتها را سبب شده است.
براساس آمارهای موجود ۴۰۰ میلیون نفر در دنیا از نرم افزار وی چت برای چت کردن و ارسال صوت و تصویر به صورت کاملا رایگان استفاده میکنند که براساس گفته محمود واعظی یک درصد این کاربران معادل ۴ میلیون نفر ایرانی هستند.
با نرمافزار وایبر نیز امکان تماس تلفنی و ارسال پیام رایگان بر بستر اینترنت به صورت رایگان فراهم شده است؛ نرم افزار پیام رسان واتس آپ – WhatsApp – نیز از ارتباط دیتا و یا WiFi برای ارسال پیام استفاده میکند و دیگر لازم نیست کاربر هزینهای برای پیام کوتاه پرداخت کند. همچنین نرم افزار تانگو تماس صوتی تصویری رایگان با میلیونها نفر از طریق WiFi و یا دیتا را برقرار می کند و اینستاگرام نیز شبکه اجتماعی با قابلیت به اشتراک گذاری عکس و تصویر است.
بررسیهای صورت گرفته از استفاده کاربران ایرانی از نرمافزارهای کاربردی موبایل نشان میدهد که بالغ بر ۸۰ درصد کاربران ایرانی سیستم عاملهای آندروئید از فروشگاه کافه بازار برای خرید نرم افزارهای خود کمک میگیرند که در این فروشگاه سهم اپلیکیشنهای کاربردی مانند وی چت، وایبر، واتس آپ، تانگو و اینستاگرام که این روزها در دایره توجهات قرار دارد بالغ بر یک میلیون دانلود است. به تعبیری این اپلیکشنها هر کدام بیش از یک میلیون بار توسط کاربران ایرانی کافه بازار بارگذاری شده است و با احتساب اینکه اگر این کاربران ۸۰ درصد کاربران سیستم عامل آندروئید را تشکیل دهند شمار کاربران اپلیکشنهای موبایل برای سیستم عامل اندروئید بالغ بر یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر خواهد بود.
در همین حال سهم فروشگاه نرمافزاری سیبچه نیز برای کاربران سیستم عامل اپل iOS بیشتر از فروشگاههای مشابه به نظر میآید و با وجودی که آماری از شمار کاربران اپل در ایران وجود ندارد اما به اعتقاد فعالان شمار کاربران اپل از این بارگذاری این برنامه های کاربردی به بیش از ۳۰۰ هزار نفر میرسد که با احتساب شمار مشترکان برنامههای کاربردی اندروئید، به نظر میرسد بالغ بر ۱.۵ میلیون ایرانی عضو این شبکههای اجتماعی هستند.
با این حال وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در اظهارنظر رسمی شمار کاربران برنامه کاربردی وی چت را ۴ میلیون نفر عنوان کرده است.
نرمافزارهای ایرانی جایگزین اپلیکیشنهای خارجی
به گزارش مهر، با وجودی که هنوز موضع رسمی و مشخصی در زمینه استفاده و یا عدم استفاده از نرم افزارهای موبایل و به تبع آن شبکه های نوظهور اجتماعی از سوی مسئولان اعلام نشده است اما طی چند هفته اخیر اخبار بسیاری در مورد برنامه های در دست اقدام برای فیلتر این شبکه های اجتماعی به گوش می رسد و نرم افزار کاربردی وی چت نیز برای استفاده کاربران ایرانی مسدود شده است.
اگرچه بسیاری از کارشناسان و فعالان بازار موبایل، رواج این اپلیکیشن های موبایل را تهدیدی برای اپراتورهای موبایل می دانند اما کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه، استفاده از اپلیکیشن وی چت را تهدیدی برای امنیت شخصی کاربران موبایل اعلام کرده و با مسدود کردن دسترسی آن، نسبت به پیامدهای آن هشدار داده است؛ طی چند روز اخیر نیز دسترسی به نرم افزار وایبر و شبکه اشتراک گذاری عکس اینستاگرام برای برخی کاربران با مشکلاتی همراه بود.
از این رو برای رفع مشکلات فعلی و نیز جلوگیری از تهدیدات احتمالی که از نرمافزارهای کاربردی خارجی موبایل برای کاربران ایرانی متصور میشود حمایت از نرمافزارهای ایرانی مشابه این اپلیکیشنها در کشور است تا کاربران ایرانی بدون هرگونه دغدغه بتوانند از جدیدترین امکانات برای برقراری ارتباطات خود استفاده کنند. کما اینکه هم اکنون نیز بسیاری از برنامهنویسان داخلی نسخههای ایرانی و بومی نرمافزارهای فوق را طراحی و تولید کردهاند که با حمایت مسئولان میتوانند وارد بازار مصرف شوند.