رضاخواه نماینده مجلس: باید پهنای باند را برای شبکه های اجتماعی خارجی محدود کنیم

تاریخ انتشار: ۱۵ دی ۱۳۹۹

اگر قرار است ما قبل از اینکه شبکه ملی اطلاعات راه بیفتد اقدام جدی انجام دهیم، لازمه اش این است که پهنای باند را برای شبکه های اجتماعی خارجی محدود کنیم که متاسفانه این اراده تا به حال وجود نداشته است.

برنامه «صبح و گفتگو» رادیو با رضا الفت نسب، عضو هیئت مدیره اتحادیه کشوری کسب و کارهای مجازی و دکتر مجتبی رضاخواه، نماینده مجلس شورای اسلامی و رئیس فراکسیون اقتصاد دیجیتال به صورت تلفنی گفتگو کرد.

مجتبی رضاخواه با اشاره به اینکه آمار دقیقی از میزان خرید و فروش اینترنتی از طریق اپلیکیشن ها و شبکه های اجتماعی داخلی نداریم، گفت: از آنجا که ما نمی توانیم ثبت کنیم چه میزان از این درخواست ها در شبکه های اجتماعی خارجی مطرح می شود چون کنترل دقیق آنها را نداریم بنابراین نمی توانیم آمار دقیقی را ارائه دهیم.


وی با طرح این پرسش که چرا شبکه های اجتماعی داخلی مثل شبکه های اجتماعی خارجی مورد اقبال نگرفتند، بیان کرد: اولا دلیلش این است که آن زمانی که شبکه های اجتماعی میان مردم و کاربران در کشور داشت رشد و توسعه پیدا می کرد، رقبای خارجی در کشور حضور داشتند اما آن موقع رقبای داخلی قویی حضور نداشتند و یا اگر حضور داشتند از لحاظ فنی امکان پاسخگویی به نیاز مردم را نداشتند. متاسفانه این اشکالی است که به سیاستگذارانی که در این حوزه فعالیت می کردند، وارد است.

رئیس فراکسیون اقتصاد دیجیتال افزود: در عین حال مشکل دیگری هم که در شبکه های اجتماعی است، این است که ما به شبکه های داخلی اعتماد نداریم و به خارجی بیشتر اعتماد داریم چون می ترسیم از اطلاعاتمان سوء استفاده کنند.

وی با تاکید بر اینکه در مجلس پیگیر ساماندهی به این موضوع هستیم، گفت: ما باید سرویس های پایه ای در داخل کشور ارائه کنیم که قابل رقابت با خارجی ها نیست. مثلا می توانید سرویس هایی ارائه دهیم که مبتنی بر کارت ملی، آدرس یا لوکیشن اشخاص باشد.

* برای راه اندازی شبکه ملی اطلاعات دغدغه جدی داریم

رضاخواه به شبکه ملی اطلاعات اشاره و اظهار کرد: شبکه ملی اطلاعات برای همین موضوع طراحی شده و مبتنی است بر اینکه سرویس هایی ارائه دهد که خارجی ها نمی توانند آن را ارائه دهند. ما الان که در حال بررسی بودجه هستیم روی اقتصاد بودجه برای راه اندازی شبکه ملی اطلاعات دغدغه جدی داریم.

وی عنوان کرد: اگر این شبکه راه بیفتد و سرویس هایی که بیان کردم بر روی شبکه ملی اطلاعات سوار شود و سرویس ها و اطلاعاتی را که شبکه های اجتماعی خارجی نمی توانند به شما ارائه دهند روی اپلیکیشن هایی که روی شبکه ملی اطلاعات سوار می شوند، ارائه شود در آن صورت شما می توانید این انتظار را داشته باشید که ارائه این ها در شبکه های اجتماعی داخلی توسعه پیدا کند. وگرنه ما نباید خیلی به دنبال این باشیم که مثلا بله با اینستگرام و تلگرام رقابت کند.

*کاهش پهنای باند برای شبکه های اجتماعی خارجی لازمه راه اندازی شبکه ملی اطلاعات

این نماینده مجلس متذکر شد: از طرفی اگر قرار است ما قبل از اینکه شبکه ملی اطلاعات راه بیفتد اقدام جدی انجام دهیم، لازمه اش این است که پهنای باند را برای شبکه های اجتماعی خارجی محدود کنیم که متاسفانه این اراده تا به حال وجود نداشته است.

وی افزود: سیاست دیگر هم می تواند این باشد که ما اینترنت را برای شبکه داخلی ارزان تر کنیم و ممکن است در سال ۱۴۰۰ این اتفاق بیفتد و انگیزه ای ایجاد خواهیم کرد که از اپلیکیشن های داخلی استفاده بیشتری شود.

رضاخواه با بیان اینکه اگر قرار است در اقتصاد دیجیتال از پلتفرم ها و اپلیکیشن های داخلی استفاده کنیم نیاز به دو گونه حمایت داریم، عنوان کرد: یکسری از حمایت ها حمایت های معنوی است به این مفهوم که معنا ندارد اگر یک کسی رفت و یک شبکه اجتماعی را راه انداخت و مخاطب برای خودش جمع کرد ما برایش دردسرهای قضایی ایجاد کنیم. کسی که با این مشکلات دست و پنجه نرم کند نمی تواند رشد کند. پس نیاز داریم خودمان را با شرایط جدید وقف دهیم. یکسری از حمایت ها هم حمایت های مالی است. باید اینترنت ارزان برای پلتفرم های داخلی ارزان تر از خارجی باشد نکته واضحی است که تا کنون نتوانسته ایم اجرایی اش کنیم.

*بخش خصوصی نه درک درستی از شبکه ملی اطلاعات دارد و نه آن را لمس کرده است

در ادامه رضا الفت نسب با یادآوری اینکه شبکه های اجتماعی در ایران از جمله کلوپ قبل از به وجود آمدن شبکه های اجتماعی خارجی مانند فیس بوک شروع به کار کردند، گفت: این شبکه اجتماعی، داخلی بود تا یک جاهایی خیلی خوب پیش رفت ولی نه حمایت های لازم شد و نه اینکه ما سازوکار درستی برای نظارت و برخورد داشتیم.

وی به یکی از مشکلاتی که بر سر راه شبکه های اجتماعی داخلی است اشاره و بیان کرد: اگر کسی در شبکه های اجتماعی محتوای مجرمانه ای را منتشر می کرد ما با خود پلتفرم برخورد می کردیم کما اینکه امروز هم سال ها گذشته و این اتفاق هنوز دارد می افتد. وقتی ما با پلتفرم مان این طور برخورد می کنیم پلتفرم هم توان این را ندارد که هر روز بخواهد برود و پاسخگوی مطلب یا تصویر منتشر شده دیگر ان باشد.

عضو هیئت مدیره اتحادیه کشوری کسب و کارهای مجازی متذکر شد: شما از شبکه ملی اطلاعات می گویید که می تواند تاثیرگذار باشد من به عنوان بخش خصوصی نه درک درستی از این دارم و نه لمس کردم که شبکه ملی اطلاعات چه کاری می خواهد بکند. امروز با اپلیکیشنی به نام اینستاگرام و تلگرام مواجهم که مردم دارند توامان از آن استفاده می کنند در حالی که مشابه ایرانی اش هست ولی مشکلات زیر ساختی دارد.

وی افزود: از طرفی در این موضوعات برخورد خوبی با پلتفرم های داخلی نمی کند. وقتی دید ما این است که برای زدن کانال باید از وزارت ارشاد مجوز گرفته شود ما به هیچ جایی نمی رسیم و اینستاگرام و تلگرام هر روز پر قدرت تر خواهند شد.

الفت نسب اظهار کرد: متاسفانه در کشور تا یک موضوعی مطرح شود و بخواهد کارشناسی شود رویش برچسب سیاسی می خورد و وارد دعواهای جناحی می شود. و این میان بخش خصوصی است که حقش ضایع می شود.

درباره این مطلب دیدگاهی بنویسید...

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *