چند روز پیش در روزنامه وطن امروز مطلبی خواندم که بسیار برایم جالب بود. این مطلب به قلم دانش پور شفیعی و در رابطه با استقبال سرمایه گذاران ایرانی از کسب و کارهای نوپا و یا همان استارتاپ ها در ایران و ماحصل گفت و گویی در همین زمینه با محسن ملایری، مدیرعامل شتاب دهنده آواتک بود.
شاید بهتر باشد چیزی نگویم و تنها شما را به آن ارجاع دهم اما فکر می کنم با دانستن یک مقدمه ی هرچند کوتاه، آن را بیش از پیش درک نمایید.
امروزه بحث فرار مغزها در بین جوانان باهوش و تحصیل کرده مملکتمان بحثی داغ بوده و هر روزه شاهد خروج گروه بسیاری از این نوابغ از کشورمان هستیم. شاید اگر بخواهیم عوامل خروج آن ها از کشور را مورد نقد و بررسی قرار دهیم، نیاز به ساعت ها بحث و گفتگو داشته باشیم و اگر بخواهیم آن ها را به رشته تحریر درآوریم، کتاب ها و داستان هایی – حتی علمی تخیلی! – بتوان برای آن نوشت. اما بگذارید به این بحث از زاویه دیگری بنگریم، “چه کاری می توان انجام داد تا جوانانمان در کشورشان بمانند و فکر رفتن به کلی از سرشان بیافتد؟!”
جواب این سوال را شاید بتوان در موج خروشان راه اندازیِ استارتاپ ها و حمایت از این کسب و کارهای تکنولوژیک و نوپا جست! انگیزه بسیاری از جوانان ما برای کوچ به جایی دیگر که لازمه ی آن، زیر پا گذاشتن تمامیِ وابستگی هایشان اعم از خانواده، دوستان و هم زبانانشان است، شاید تنها حمایت نکردن مسئولین و بزرگان کارآفرینی کشور از افکار و اهدافشان باشد. این حمایت، علاوه بر اینکه از “صادرات این نوابغ به خارج از کشور!” جلوگیری کرده، بلکه می تواند دقیقاً در راستای اهداف بلند مدت کشورمان ایران، یعنی “تبدیل شدن به رتبه اول منطقه با تکیه بر اقتصاد دانایی محور” باشد. در این بین شاید بد نباشد که دولت نیز به کمک شتابدهنده هایی نظیر آواتک آمده تا این حمایت ها هرچه بیشتر شده و در آینده ای نه چندان دور، شاهد در دست گرفتن پرچم اقتصاد کشور در دستان همین جوانانمان باشیم.
حال بهتر است دست از گزافه گویی برداشته و شما را با این مقدمه، رهسپار مطلب بسیار شیوای دانش پورشفیعی نمایم. به احترام و افتخار جوانان نابغه کشور عزیزمان ایستاده و شما را به خواندن این مطلب دعوت می کنم.