وبنا – علیرضا شیرازی – در هفته های گذشته شاهد افزایش نرخ دلار تا دو هزار تومان نیز بوده ایم و راهکارهای اعلام شده بانک مرکزی و دولت نیز تاکنون نتوانسته نابسامانی نرخ دلار را کنترل کند. تک نرخی شدن ارز جز اینکه قیمت دلار دولتی را افزایش داد عملا برای افرادی که نیاز به ارز برای کارهای به غیر از مسافرت و واردات رسمی داشته اند تاثیری نداشته است. شرکتها و افرادی که در زمینه میزبانی وب فعال هستند یا مدیران سایتهایی که خود مستقلا سرور اجاره کرده اند برای پرداخت اجاره سرورهای خود در دیتاسنترهای خارجی یا لایسنس نرم افزارهای مورد استفاده چاره ای جز خرید ارز از بازار آزاد ندارند و با نرخ کنونی ارز آنها با افزایش دو برابری هزینه های خود مواجه هستند. این در حالیست که درآمدهای ریالی (به دلیل قرادادهای سالیانه هاستیگ یا درآمد تبلیغات و…) افزایش چندانی نداشته است. این نابسامانی نرخ ارز در کنار تحریم سیستم بانکی هزینه انتقال ارز و یا شارژ کارتهای اعتباری را نیز افزایش داده است.
احتمالا برخی خواهند گفت که میزبانی وب در داخل کشور راهکاری برای حل مشکل اشاره شده است اما حقیقت آن است که حتی با نرخ کنونی ارز هم هزینه اجاره سرور در خارج از کشور ارزانتر از داخل کشور است. هزینه پهنای باند در ایران ده ها برابر پهنای باند در دیتاسنترهای خارج از کشور است و حتی هزینه پهنای باند در اینترانت داخلی کشور (ترافیک تبادل شده بین سرور و کاربری در ایران) نیز بیش از ده برابر پهنای باند با کیفیت با اینترنت در یک دیتاسنتر خارجی دارد.
به جز سرورهایی که با مشخصات متوسط و ترافیکی متوسط که در برخی دیتاسنترهای ایرانی با قیمت متعادل (هرچند بالاتر از نمونه خارجی) ارائه می شود تهیه پهنای باند کمی بالاتر یا سخت افزاری قوی تر هزینه های تهیه سرورهای اختصاصی را بصورت قابل توجهی بالا می برد. در بسیاری از دیتاسنترهای ایران تنها اجاره فضا برای قرار دادن سروری که توسط مشتری خریداری شده از اجاره سرور (بدون آنکه نیازی به خریداری سخت افزار و نرم افزار باشد) در دیتاسنتر خارجی بیشتر است.
همچنین سخت افزار سرورها نیز از خارج وارده شده و با توجه به واسطه ها و ورود محدود قیمت بالاتری به نسبت خرید یا اجاره در خارج از کشور دارند.هزینه های لایسنس و خرید نرم افزار نیز تفاوتی با خارج از کشور نداشته و وابسته به نرخ ارز آزاد است.
نابسامانی قیمت ارز، ناامیدی از کنترل دولت بر نرخ ارز و احتمال افزایش آتی نرخ دلار تهدیدی جدی برای بازار میزبانی وب در ایران بوده و کار را برای سایتهای بزرگ ایرانی نیز سخت تر کرده است.