ماجرای بسته شدن درگاه پرداخت اینترنتی دیجی‌کالا چه بود؟

تاریخ انتشار: ۲ آبان ۱۴۰۳

صبح امروز یکم آبان ماه ۱۴۰۳، دیجی‌کالا با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد که درگاه‌های پرداخت اینترنتی آن بسته شد و مجوز اینمادش نیز به حالت تعلیق درآمد!

دیجی‌کالا بیان کرد این اتفاق به صورت کارشناسی نشده و بر اساس اطلاعات اشتباه و به درخواست مرکز توسعه تجارت الکترونیک رخ داده است.

در بیانیه دیجی‌کالا آمده است: «برخوردهاى این‌چنین با کسب‌وکارهاى نوآور باعث آسیب دیدن تجارت الکترونیک و خرده‌فروشى آنلاین و فعالان این عرصه در کشور خواهد شد.در شرایطى که انواع کالاهای قاچاق به وفور در فروشگاه‌های حضوری در سطح شهر و فروشکَاه‌هاى اینستاگرامى، تلگرامى و غیره به فروش مى‌رسد، برخورد این‌چنینى با فروشگاه‌هاى آنلاین رسمی که در بستر شفاف کالاها را عرضه می‌کنند، پیامی جز کوچ فروشندگان به فضاهای غیررسمی، بدون هرگونه نظارت و درآمد مالیاتی و ناامیدکردن فعالان اقتصاد دیجیتال ندارد.»


بیانیه دیجی‌کالا

مرکز تتا: دیجی‌کالا کالای قاچاق می‌فروخت

امین کلاهدوزان، رییس مرکز توسعه تجارت الکترونیکی در شبکه اجتماعی ایکس درباره ادعای دیجی‌کالا نوشت: «متاسفانه این اطلاعیه دیجی‌کالا غیر دقیق و خلاف واقع هست. از ۴ ماه قبل به صورت مداوم با هدف حمایت از کل پلتفرم‌ها، جلسات با سکوهای دارای تخلف فروش کالای قاچاق (از جمله دیجی‌کالا) و ستاد مبارزه با قاچاق گذاشته شده و توافقات صورتجلسه شده که متاسفانه شرکت تعهدات را کامل اجرا نکرد.»

کلاهدوزان در مصاحبه‌ای اظهار کرد که به دستور ستاد مبارزه با قاچاق کالا و به علت اتمام مهلت دیجی‌کالا، اینماد این کسب‌وکار تعلیق و درگاه پرداخت آن مسدود شد.

او با بیان اینکه ماجرا به چهار ماه پیش باز می‌گردد، گفت: «کالایی که ممنوعیت واردات داشته یا از مبادی رسمی و قانونی وارد کشور نشده، قاچاق محسوب می‌شود. فروش کالای قاچاق ممنوع و حتی برای آن جرم‌انگاری شده است. ستاد مبارزه با قاچاق کالا از ۴-۵ ماه پیش به طور مکرر پیگیر این قضیه است که چرا پلتفرم‌های آنلاین، کالای قاچاق می‌فروشند؟ همان طور که در سطح فیزیکی با فروش کالای قاچاق برخورد می‌شود در سطح مجازی هم این موضوع نباید اتفاق بیفتد و طبق قانون نیز تخلفی برای یک سری پلتفم‌ها ثبت شد.»

کلاهدوزان با اشاره به دستورالعمل اینماد گفت اگر تخلف صحیحی برای کسب‌و کار ثبت و طی ۷۲ ساعت رفع نشود، منجر به تعلیق اینماد آن خواهد شد: «تخلف ثبت شده از سوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا درست بود و طبق بررسی‌های ما، برندهای قاچاق به فروش می‌رفتند.»

به گفته او در این چهار ماه جلسات متعددی بین شرکت‌ها و ستاد مبارزه با قاچاق کالا برگزار و تصمیم گرفته شد تا فرصتی به پلتفرم‌ها داده شود: «یک سری از پلتفرم‌ها کالاهای خود را اصلاح کردند که در نتیجه تعلیق هم نشدند. یک سری هم مثل دیجی‌کالا هنوز این امر را اعمال نکرده‌اند.»

انجمن تجارت الکترونیک: دولت مشکلات اقتصادی را نمی‌تواند حل کند، به‌سراغ بستن دیجی‌کالا می‌رود

نیما قاضی رییس انجمن تجارت الکترونیک تهران در واکنش به بسته شدن درگاه پرداخت دیجی‌کالا گفت: از آنجایی که دولت نمی‌تواند با ریشه‌های اصلی قاچاق کالا مقابله کند، سیاستی اتخاذ کرده که در پی آن کسب‌وکارهای آنلاین را ببندد و سر و صدایی به‌پا کند تا این فرضیه ایجاد شود که برای جلوگیری از فروش کالای قاچاق، اقدامات بزرگی انجام شده است.

به فروشگاه‌های آنلاین نظیر دیجی‌کالا گفته‌اند که بیش از ۵ هزار کالا را نفروشید، اگر این حجم از کالا را نفروشند چه کنند؟ با صدها تأمین کننده خود قطع همکاری کنند و موج بیکاری راه بیندازند؟ این کالاها به سمت بازار غیرشفاف و زیرزمینی برود؟

قائم مقام مدیرعامل بانی مد: برخورد با کسب‌وکارهای آنلاین بازارهای غیرشفاف و زیرزمینی ایجاد می‌کند

«مجید مظاهری» قائم مقام مدیرعامل بانی‌مد با اشاره به موضوع تعلیق شدن اینماد دیجی‌کالا و بسته شدن درگاه‌های پرداخت این کسب‌وکار اینترنتی اعلام کرد: «برخورد قهری دولت و حاکمیت با کسب‌وکارهای اقتصاد دیجیتال منجر به این می‌شود که بازارهای غیرشفاف و زیرزمینی بیشتری به‌وجود بیاید و شفافیت در اقتصاد از بین برود. فروشگاه‌های اینترنتی در همه جای جهان شفافیت دارند. قاچاق اصلی در بازارهای بزرگ فیزیکی رخ می‌دهد که سهمی بیش از ۹۰ درصد از بازار را در اختیار دارند و به راحتی کالاهای قاچاق را پشت ویترین‌های خود قرار داده و به مشتریان خود سرویس‌دهی می‌کنند.»

قائم مقام مدیرعامل بانی‌مد در این‌باره گفت: «هر از گاهی با یک کسب و کار بزرگ برخوردی صورت می‌گیرد و سر و صدایی به پا می‌شود و سپس موضوع حل و فصل می‌شود اما به شبهات این مانع‌تراشی‌ها و عواقب جبران‌ناپذیر آن پاسخی داده نمی‌شود.»

وزیر ارتباطات نیز اعلام آمادگی کرد

ستار هاشمی وزیر ارتباطات نیز به این موضوع واکنش نشان داد و در صفحه شخصی خود در ایکس نوشت: «حمایت از کسب و کارهای شاخص اقتصاد دیجیتال در این شرایط سخت، وظیفه و راهبرد اصلی دولت است. برای حکمرانی مطلوب، باید مشکلات مردم را با تفاهم و وفاق، بدون هیایو حل کنیم تا خاطرشان آسوده باشد. برای حل اختلافات آماده‌ایم و پیگیر.»

درگاه‌های پرداخت دیجی‌کالا پس از چندین ساعت به حالت عادی بازگشت

در نهایت پس از چندین ساعت، عصر سه‌شنبه یکم آبان، نماد اعتماد دیجی‌کالا رفع تعلیق شد و درگاه‌های پرداخت این شرکت به حالت عادی بازگشت.

‌مسعود طباطبایی، مدیرعامل دیجی‌کالا در شبکه ایکس با اعلام این خبر نوشت که با پیگیری‌های انجام شده مساله مسدود شدن درگاه‌های پرداخت اینترنتی که از صبح روز سه‌شنبه ۲۴ مهرماه ایجاد شده بود، حل شد و کاربران دیجی‌کالا می‌توانند همچون گذشته خرید خود را انجام دهند.

به گفته مدیرعامل دیجی‌کالا این اتفاق با همکاری نهادها و سازمان‌های مختلف رخ داده است. طباطبایی ابراز امیدواری کرده که با تدبیر مسئولان دیگر شاهد ایجاد چنین مشکلاتی برای فروشگاه‌های اینترنتی و فعالان تجارت الکترونیک کشور نباشیم. ‌