کمیسیونهای فینتک و تجارت الکترونیکی این سازمان، در خصوص فشار بر کسبوکارهای اینترنتی برای اجبار افراد به اخذ کد مالیاتی، بیانیهای مشترک صادر کردهاند.
به گزارش وبنا متن این بیانیه به این شرح است:
«کمیسیونهای فینتک و تجارت الکترونیکی این سازمان به عنوان نماینده بخش خصوصی، در راستای حمایت و تسهیل فضای کسبوکار و با توجه به موضوعات اخیری که برای کسبوکارهای پرداخت ایجاد شده است، موارد زیر را اعلام میدارد:
در روزهایی قرار داریم که عدم وجود راهحلی که به اندازه کافی جامع باشد و به همان اندازه ساده برای اجرا کردن، باعث شده بسیاری از بخشهای گوناگون کسبوکارها دچار چالشهای زیادی برای فعالیت باشند. در حال حاضر بر کسی پوشیده نیست که راهحلهای سازمان تأمین اجتماعی و سازمان امور مالیاتی به اندازه کافی جامع نیست؛ زیرا به گواه آمارهای رسمی و غیر رسمی بخش مهمی از اقتصاد ایران زیر دستگاه مختصات مالیات نرفته است. راهحلهای سازمان تأمین اجتماعی نیز متاسفانه در سالهای گذشته نه تنها به نفع کارگران نبوده بلکه کارگر و کارفرما را روبهروی هم قرار داده است.
در این شرایط هر پیشنهاد و طرح و ایدهای با این رؤیا که میتواند مساله تاریخی مالیات در ایران را حل کند، بعد از مدتی به انبوه مشکلات فعلی میافزاید. متاسفانه مشکلات امروز نتیجه راهحلهای پیشین برای حل مسائل گذشته هستند. در طول زمان پیچیدگیهایی که به فضای کسبوکار ایران افزوده شده منجر به قفل شدن فعالیت در بخشهای رسمی و تشویق فعالیت در بخشهای زیرزمینی و غیررسمی شده است.
در روزهای گذشته اولتیماتومی از سوی شاپرک به شرکتهای ارائهدهنده خدمات پرداخت داده شده که حق ارائه سرویس به افرادی که کد مالیاتی ندارند را نخواهند داشت. این تصمیم خلقالساعه که پیچیدگیهای زیادی در اجرا دارد، ظاهراً تصمیمی در راستای شفافیت مالیاتی و اخذ مالیات است. مدافعان این تصمیم ممکن است به گونهای رفتار کنند که مخالفان کسانی هستند که نمیخواهند مالیات پرداخت کنند. این در حالی است که تصمیمهایی که با نیتهای خیر گرفته میشوند به دلیل عدم جامعنگری و سادگی کافی برای اجرا در نهایت باعث قفل شدن چرخهای کسبوکار در ایران میشوند.
در حال حاضر کسی مخالف مالیات نیست و اتفاقاً استارتآپها، کسبوکارهای نوپا، فینتکها و همه کسبوکارهایی که در حوزه فناوری و نوآوری فعالیت میکنند جزو شفافترین کسبوکارها در ایران هستند و همیشه مدافع شفافیت و اخذ مالیات از روشهای قانونی و صحیح از کسبوکارهای کشور هستند.
نکته مهم اینجاست که با بگیر و ببند نمیتوان چالههایی که حاصل سالها اشتباه است را یک شبه پر کرد. هر طرحی در زمینه مالیات و پرداخت الکترونیکی بابد با مشارکت فعالانه بخش خصوصی تدوین شود و قطعاً ابلاغ تصمیمهای ناگهانی راه به جایی نمیبرد؛ در تصمیمگیریها باید دقت کرد که به کسبوکارها خصوصاً کسبوکارهای کوچک آسیب نزنیم و خدای نکرده زمینه رشد قاچاق، بازارهای غیررسمی و غیر شفاف و غیرقابل پیگیری یا احیاناً رانت را فراهم نکنیم.
تصمیمهایی که در زمینه الزام داشتن پرونده مالیاتی برای استفاده از خدمات پرداخت گرفته شده نظرات و دغدغههای بخش خصوصی را نادیده گرفته؛ موانع جدی در شروع کسبوکارهای جدید ایجاد میکند و باعث گسترش فضای غیرشفاف و افزایش تراکنشهای کارتبهکارت میشود.
کمیسیون فینتک سازمان نظام صنفی رایانهای استان تهران آماده همه گونه همکاری برای اجرای صحیح قوانین مالیاتی با هر نهادی از جمله شاپرک و سازمان امور مالیاتی است. لازم است در پایان تاکید شود که اصرار بر روشهای یکطرفه در نهایت منجر به حذف کسبوکارهای قانونی و ایجاد زمینه برای رشد کسبوکارهایی میشود که از روشهای پرداخت جایگزین مانند کارت به کارت استفاده میکنند.
امیدواریم با تعامل صحیح زمینه اجرای درست طرحهای جامع را فراهم کنیم و با ریلگذاری صحیح از پیچیدگی بیمورد طرحهای قانونی بکاهیم.»